033 - 799 14 70 hej@seoboras.se

Vi hjälper små och medelstora företag över hela Sverige med digital marknadsföring

Google blockerar siter med mixed content

Publicerad: 2019-10-04

Nu kommer det ske, det som ingen har brytt sig om men som spelar stor roll för användaren - laddar du ditt innehåll över http och inte https så kommer du få problem. Se över era webbplatser redan nu för att vara säker på att ni inte får problem när det är dags.
Vad innebär det här för mig och min webbplats då? Vi reder ut begreppen, vad som kommer hända, vad du ska göra och så klart - så finns vi här om ni behöver det.

Innehållet i den här artikeln, på den här sidan:
Google blockerar webbplatser med mixat innehåll
Vad ä mixed content för något?
Hur kontrollerar jag mixed content?
Sammanfattning om mixed content

Google kommer börja blockera webbplatser med mixed content - vad innebär det för dig?

Google har nu offentliggjort att man kommer att börja blockera webbplatser som har vad man kallar för "mixed content" med start nu i december 2019.
Man uppmanar nu webbplatsägare, publicister och andra att se över sina siter och se till så att inget innehåll laddas eller presenteras via det öppna "protokollet" http och inte det som nu är standard - det säkra https-protokollet.

Vad är mixed content för något?

Mixed content (jag använder det engelska uttrycket då det blir konstigt på svenska) är när man laddar in t ex en bild, fil eller ett script på hemsidan över det osäkra protokollet http och inte som det bör över det säkra https-protokollet.
Mixed content är en säkerhetsrisk för era besökare men även för som webbplatsägare. Så här förklarar t ex Google mixed content:

"Mixed content degrades the security and user experience of your https-site.
Using these resources, an attacker can often take complete control over the page, not just the compromized resource."
Källa: Google Developers

Som det är just nu så laddas allt innehåll på sidan och man får en liten notis i webbläsaren att det finns innehåll på siten som laddas över http och inte https, inget mer.
I början av december 2019 när Google släpper Chrome 79 så inför man också två nya sätt att hantera mixed content på:
1. Man kommer automatiskt att uppgradera osäkert innehåll till säkert om resursen finns på webbplatsen.
2. Man kommer också att introducera möjligheten för användaren att "unblocka" det innehåll som är skickat över http.

Det här kanske inte är en direkt blockering av innehållet eller webbplatsen men indirekt blir det en blockering då användaren nu får full kontroll och kan aktivt välja själv att ladda in osäkert innehåll. Man ger användaren en säkerhetsvarning om webbplatsen och denne har då möjligheten att backa ur och inte besökare eller fortsätta använda webbplatsen. En liten uppgradering av nuvarande lösning kan man säga.

Sedan from januari 2020 så kommer man ta bort den funktionen och istället helt blockera osäkert innehåll på webbplatser med mixed content.

Google kommer aktivt blockera osäkert innehåll på https-sidor från januari, februari 2020.

Google kommer aktivt att börja blockera osäkert innehåll på webbplatser.

Hur kontrollerar jag om min webbplats har mixed content?

Det finns flera sätt för er att kontrollera om er webbplats läser in osäkert innehåll. Ett är att helt enkelt besöka er egen webbplats men rensa först cache och cookies.
Ett sätt är att använda ett bra online verktyg för det - vi rekommenderar JitBit för att kontrollera https-protokoll.
Har du din webbplats i WordPress så rekommenderar vi att använda er av SSL Insecure Content Fixer för att testa, rensa upp och åtgärda eventuella problem med er SSL/HTTPS.

Sammanfattning om mixed content

Redan i juli 2018 så införde man en del förändringar i Googles webbläsare Chrome genom att man började markera webbplatser som inte hade giltigt SSL-certifikat dvs siter som inte använde https-protokollet. Det som händer nu är ett naturligt steg som jag ser det och något som jag har väntat på och också hoppats på ska komma.

Fördelen med det man gör nu är att man får en något högre standard på webbplatserna och man ställer därmed högre krav på webbplatsägare och webbutvecklarna - det är bara positivt.

Med alla förändringar som Google gör och har gjort sista tiden så pekar allt än en gång mot att verkligen uppfylla någon form av syfte och värde med er webbplats och ert innehåll.
Som alltid - vill ni få lite hjälp med er webbplats så hör av er till oss!

Författare: Magnus Strandberg

Om artikelförfattaren

Gör:

Jobbar med SEO och Digital Marknadsföring, bloggar, poddar och gör mycket annat. Jag brinner verkligen för affärsutveckling och att bryta gränserna för vad man "får" göra inom onlinemarknadsföring. Just det - jag springer 2 km varje dag också.

Om:

Pappa till en oerhört nyfiken och teknikintresserad kille - undrar var han fick sitt teknikintresse ifrån?
Gillar att resa och har rest en del med bil genom Europa. Blev stoppad av Polsk polis en gång som ville ha en "special tax for foreigners" på 30 Euro. Kontant så klart. #cashisking

Vill:

På riktigt - göra befintliga saker bättre. Skapa det som ger människor och företag det lilla extra värdet som underlättar vardagen t ex. Vad jag vill med den här byrån är att skapa en leverantör och partner till företag inom olika branscher som levererar det man säljer. Rakt på och utan skitsnack.

Vill ni få hjälp med ert SSL-certifikat/HTTPS?
Ring oss eller skicka ett mail till oss så löser vi det.